Universal Audio streeft naar perfectie

Universal Audio streeft naar perfectie
Laden...
Universal Audio streeft naar perfectie

Als je op zoek bent naar de perfecte klank dan ben je als muzikant en producer al vaak in contact gekomen met verschillende technologieën en apparatuur. Een naam die daarbij steeds naar voren komt is Universal Audio. Universal Audio werd in 1958 opgericht door Bill Putnam Sr. en heeft sindsdien een rijke catalogus opgebouwd met daarin allerlei professionele audioapparatuur. Hun assortiment bestaat uit hardware en software die zijn ontworpen om voor de beste geluidskwaliteit te zorgen. Als je alles wil ontdekken over de producten van Universal Audio, lees dan snel verder.

De geschiedenis van Universal Audio

Bill Putnam Sr. stond bekend als een pionier in de opname-industrie. Hij was niet alleen een ingenieur, maar ook een producer en technicus. De kennis van zowel technologie als muziek bracht hem ertoe om apparatuur te creëren die niet alleen functioneel was, maar ook de artistieke visie van muzikanten verrijkte.

In 1958 introduceerde Universal Audio de 610 Tube Preamp, die al snel een standaard werd in tal van opnamestudio’s. Het gebruik van ‘buizen’ (tubes) in plaats van transistoren gaf een warm karakter aan de sound die tot op de dag van vandaag nog steeds wordt nagestreefd door vele producers.

Digitale innovatie

Het opvallendste kenmerk van Universal Audio is de naadloze integratie van analoge en digitale technologieën. Terwijl ze oorspronkelijk enkel analoge systemen ontwierpen, werd met de tijd de kracht van digitale signaalverwerking omarmd zonder toegiften te doen aan de geluidskwaliteit.

De Universal Audio Apollo-serie van audio interfaces is daar het perfecte voorbeeld van. Met de mogelijkheid om hoogwaardige analoge emulaties van klassieke voorversterkers en compressoren toe te passen tijdens het opnameproces, biedt de Apollo-reeks muzikanten en producers de flexibiliteit van een digitale workflow zonder in te boeten op de warmte en het karakter van analoge apparatuur.

Universal Audio Volt

‘Get Legendary Sound, Fast’ - zo luidt de slogan van de Volt interfaces. En die uitspraak is dan ook niet gelogen. Ze hebben de Volt interfaces gebouwd om je gemakkelijk audio te laten opnemen met legendarische studioklanken. Sluit je Volt gewoon aan op je Mac, PC, iPad of iPhone en ga aan de slag om muziek, livestreams of podcasts vast te leggen met professioneel geluid, dankzij Universal Audio. Je sluit gemakkelijk monitors of een hoofdtelefoon aan, mixt soepel in jouw DAW en krijgt een strakke sound voor jouw vocals, instrumenten en podcasts.

Deze Volt-reeks is zowel verkrijgbaar als studio pack, met daarbij naast de interface ook een condensatormicrofoon en hoofdtelefoon, maar even goed als aparte interface. De serie is onderverdeeld in een basislijn en een geavanceerdere lijn met meer functionaliteiten zoals een ingebouwde limiting amplifier en een ’76 compressor. De basisreeks heeft enkel een ingebouwde compressor.

Microfoons van Universal Audio

Bij Universal Audio denken ze nog verder dan enkel de audio interfaces. Ze willen een zo compleet mogelijke opnamebeleving aanbieden. Daarom maken ze ook enkele prachtige microfoons:

Universal Audio S series Microfoons

Onder de S-reeks vallen de microfoons die geschikt zijn voor producers die graag van thuis uit of in een kleine studio werken. Er zijn drie types microfoons in deze reeks: de SD-1 (een dynamische microfoon), een paar SP-1 Pencil microfoons (zeer degelijke overhead/stereo microfoons) en de SC-1 (een condensatormicrofoon).

Universal Audio Sphere Microfoons

Dankzij de Sphere microfoons (de LX en de DLX) heb je een stevige dual-capsule microfoon in handen die je, dankzij een fantastisch ‘modeling’-systeem, kan laten zoals eender welke legendarische microfoon. Met software-gestuurde tools kan je emulaties van bekende andere microfoons simuleren en gebruiken in jouw opnameproces.

Universal Audio Bock Microfoons

De Bock-serie is gemaakt voor professionals in de studio. Hij is ontworpen door David Bock en je kan kiezen uit drie modellen van microfoons: de UA Bock 167, UA Bock 187 en UA Bock 251.

UAFX Guitar Pedals

Sinds kort maakt Universal Audio ook gitaarpedaaltjes. Je zou dat niet verwachten van een fabrikant die meer inspeelt op het studio- en recording gegeven, maar het is de kracht van hun processors die bewezen heeft dat ze meer kunnen dan alleen maar krachtige opname-gear produceren. De UAFX gitaarpedalen geven je een sonische authenticiteit die veel verder gaat dan die van andere stompboxen. Van bekroonde versterkeremulators tot klassieke reverbs, delays, modulators en compressors, je zal authentieke vintage klanken ervaren die je nog nooit gehoord hebt.

De line-up bestaat uit: Lion ’68 Super Lead Amp, Teletronix LA-2A Studio Compressor, Flow Vintage Tremolo, Brigade Chorus & Vibrato, OX Stomp Dynamic Speaker Emulator, Heavenly Plate Reverb, Evermore Studio Reverb, Orion Tape Echo, 1176 Studio Compressor, Max Preamp & Dual Compressor, Del-Verb Ambience Companion, Galaxy ’74 Tape Echo & Reverb, Dream ’65 Reverb Amplifier, Ruby ’63 Top Boost Amplifier, Woodrow ’55 Instrument Amplifier, Golden Reverberator, Starlight Echo Station en de Astra Modulation Machine. En dat zijn dus allemaal gitaarpedaaltjes, kan je het geloven?

Universal Audio biedt alles wat je nodig hebt voor in de studio

Je kon al lezen dat ze bij Universal Audio wel van aanpakken weten. Niet alleen dankzij hun klassenbakken van audio interfaces maar ook door de blijvende innovatie binnen hun productlijnen. Als je weet dat ze daarnaast nog een gigantische bibliotheek aan plugins, een eigen DAW-software genaamd LUNA en via de Spark abonnementsdienst een resem plugins voor een vast maandbedrag aanbieden dan zit je helemaal goed bij hen. Het materiaal van Universal Audio is iets exclusiever, maar de kwaliteit vertaalt zich helemaal in de investering die je maakt.

Koop jouw Universal Audio producten (online) bij Van de Moer Instruments

We zijn met Van de Moer één van de weinige dealers van Universal Audio in België en Nederland, dus wees zeker welkom om hier alles over te leren kennen. Kom langs in één van onze acht winkels en neem een kijkje op onze website voor de nodige informatie. We helpen je graag verder!