Jazz Orgels

Jazz Orgels

Tonen als Foto-tabel Lijst

10 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Hammond Hammond M-SOLO
  € 1.199,00
 2. Hammond SKX PRO
  Special Price € 3.399,00 Regular Price € 3.699,00
 3. Viscount Legend
  € 2.590,00
 4. Viscount Legend Live
  € 1.999,00
 5. Viscount Legend Soul 261
  € 3.390,00

Jazz orgel kopen bij Van de Moer Instruments

Een jazz orgel, ook wel Hammond orgel genoemd, is een elektromechanisch orgel dat vroeger vooral aan kerken werd verkocht. Later werd het ook gebruikt voor jazz, en in grotere mate, voor rock en gospel. Ook al wordt het geluid van een jazz orgel elektronisch opgewekt, qua beleving blijft het een akoestisch instrument. Je kan het een beetje vergelijken met een elektrische gitaar in dat opzicht. Een jazz orgel is niet aanslaggevoelig zoals een piano maar een goede organist slaagt er toch in om er veel emoties in te verwerken.

Je kan enorm veel expressie teweegbrengen met de manier waarop je het jazz orgel bespeelt, het gebruik van het volumepedaal, spelen met de klankkleur met behulp van de drawbars en schakelen met de Lesliebox

 
Eigenschappen van een jazz orgel
 

Een typerende eigenschap van een jazz orgel is het gebruik van schuifweerstanden, ook wel drawbars genoemd. Die schuifweerstanden dienen als een soort imitatie van de registers bij een pijporgel, om de golfvormen in variërende mate te mengen en op die manier de klankkleur in te stellen. Een andere eigenschap waar de jazz orgels over beschikken is de elektromechanische vibrato. Daaronder kan je het herkenbare key click-geluid, een scherpe aanzet tot de toon, verstaan.

Een jazz orgel is onlosmakelijk verbonden met lesliespeakers. In een lesliespeaker, of leslie kast, wordt het geluid geroteerd. Bij veel modellen gebeurt dat met een roterende hoorn voor hoog en een roterende trommel voor laag. Daardoor krijgt het geluid een natuurlijke vibrato.

Dat heeft allemaal te maken met het Doppler-effect. Geluid dat naar je toe komt, wordt hoger en geluid dat van je afgaat, wordt lager. Denk maar aan de loeiende sirene van een ambulance. Dat effect zorgt er ook voor dat je geluid heel ruimtelijk overkomt. Het geluid zit overal om je heen en je krijgt het gevoel dat je zweeft.

 
Onze jazz orgel merken

 
Orgel promoties

Je jazz orgel kopen online met korting? Dat kan bij Van de Moer Instruments! Neem een kijkje in de promotiehoek en ontdek verschillende toetsinstrumenten aan verlaagde prijzen.